kloden resirkulering

kloden resirkulering
the planet

tirsdag 7. april 2020

Tilbake til normalen?

Det er nok mange som har lyst på at livet skal gå tilbake til normalen. Et liv uten sosialt samvær er en problematisk tilværelse for mange av oss. Ja, vi snakker med naboen over gjerdet, ja vi snakker med fjerne slektninger på telefon, men det er ikke helt det samme som å leve et vanlig liv, med kafébesøk, buss, tog og impulsive besøk til gode venner. Nå følger livet spesielle regler, koronaregler hvis man så vil, som begrenser tilværelsen.


Mange av oss prøver å forestille oss at krisen kommer til å ta slutt snart. Men kommer vi til å oppleve «normalen»? Kommer livet vårt å gå tilbake til noe vi er godt kjent med, som inngir trygghet og som følger rammer som vi er godt vant med? Jeg tror ikke det. Antallet smittede i USA er snart opp i 140 000 og Afrika har enda ikke blitt rammet av korona viruset. Uansett hvordan dette kommer til å gå så blir den økonomiske virkeligheten annerledes. Normalen kommer ikke til å være der. Altfor mange land kommer til å være sterkt påvirket av det som har skjedd.

Det er mulig at Norge ikke kommer til å være blant de land som er verst rammet av pandemien. Det er mulig at vi kommer til å sette fart på de økonomiske hjulene etter det at sanksjoner og restriksjoner er opphevet. Det er fullt mulig at det kommer til å skje, men hvordan forholder vi oss til resten av verden?


Noen land kommer til å ha store problemer økonomisk. Andre land kommer til å ha andre problemer som for eksempel at råvarer har tatt slutt. Utfordringene kommer til å være store. Gjenoppbyggingen av en god infrastruktur kommer til å kreve sitt. Nå vet vi på en måte hva som ikke fungerer. Hvordan vil vi ha det?

Dette er et stort spørsmål. Et spørsmål som mange av oss kommer til å stille oss de nærmeste 3-4 månedene. Hvordan ønsker vi at det skal være? Hvordan skal vårt samfunn se ut?
Jeg trekker ingen konklusjoner. Dette må vi gjøre i fellesskap. Vi må finne ut av hvordan det nye Norge, hvordan det nye samfunnet, skal komme til å se ut.



Fordi det gamle samfunnet er blitt rammet av en pandemi, og pandemien har revet opp store sår. Oppfinnsomhet, digitale plattformer og demokratiske løsninger kommer til å prege tiden etter pandemien. Det blir et samfunn som fortsatt er tuftet på gode verdier –det setter vi vårt lit til!

Forfatteren Arundhati Roy skriver om normaliteten som ikke kommer tilbake til India igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar