kloden resirkulering

kloden resirkulering
the planet

onsdag 22. april 2020

«Hva vil være arbeid?»


Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksson er blitt intervjuet av Ole Torp om postkorona samfunnet 22-4-20. En av de tingene han tar opp i intervjuet er hva mennesker skal sysselsette seg med etter at krisen er over. Hva er det fornuftig å bruke tiden på?





Allerede nå vet vi at mange kommer til at være permitterte og at mange også kommer til å miste sine jobber. Flere land vurderer nå å innføre borgerlønn. Det kan gi ulike stater en viss betenkningstid i forhold til fremtidig sysselsetting. Det leder også til mindre byråkrati slik at en enkel utbetalingsordning kommer på plass uten behov for kompliserte søknadsregler.



Hvilken type av arbeid kommer til å overleve? Allerede nå er vi blitt bevisst «de nye heltene», det vil si de personene som arbeider med viktige samfunnsoppgaver, slik som helsepersonell, lærere og barnehageansatte og søppeltømmere. Også bønder som produserer maten vi spiser har en slik uvurderlig oppgave. Men hvilke mer er det som er uvurderlige?



Det er selvfølgelig ingen som kan sette seg til doms over hvilken type jobb som har en stor samfunnsfunksjon og hvilken type jobb som ikke har det. Allikevel er vi nødt til å se litt på hva slags type jobber som vi trenger å prioritere i postkorona samfunnet. Vi trenger å se på en nytteverdi i forhold til de som skal tilbake i jobb.





Et annet aspekt som raskt kommer til å melde seg er at flest mulig mennesker kommer til å ønske å ha noe meningsfullt å gjøre. Folk kommer ikke til å ønske å sitte alene hjemme uten en samfunnsoppgave. Dette blir en viktig floke å løse. Borgerlønn er en midlertidig løsning på dette. Samtidig er det behov for kreativitet hos politikere for å skape nye former for arbeidsplasser.




Flere av oss er blitt vant til å gjøre ting litt langsommere. Dette er ikke nødvendigvis en negativ ting. Langsomhet gjør at man kan tenke seg nøye over hva man gjør og hvordan det skal gjøres. Veloverveide løsninger kommer vi til å ha et stort behov for i tiden som kommer. Retten til arbeid har vi alle vært opptatt av, men i det nye type samfunnet kanskje vi er nødt til å spørre oss, «hva skal være arbeid?».

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar