kloden resirkulering

kloden resirkulering
the planet

søndag 19. april 2020

Å feire hverandre


Vi står sammen om dette. Vi er alle rammet, alle er vi påvirket. På tross av at det ikke er så enkelt å oppleve det fysiske fellesskapet så er det utrolig hva folk har fått til på tross av fysisk avstand. Italia ble raskt hardt rammet. Og vi bevitnet alle sammen den vakre hendelsen når mennesker begynte å synge sanger på balkongene. Behovet for fellesskap og tilhørighet var tilstede, og emosjonelle italienerne fikk det til. De gav uttrykk for følelsene de hadde innabords og sang det ut. Et vakkert øyeblikk!



Her i Norge har vi begynt å klappe. Vi klapper for helsearbeiderne og vi klapper for alle de som holder hjulene i gang. Vi uttrykker takknemlighet til de som tørr å trosse den usynlige trusselen. Vi vet at de risikerer noe, og vi ønsker å vise at vi heier på dem, at vi setter pris på det de gjør. Vi setter pris på alle de som ordner innkjøp for andre og gjør små ting i hverdagen og som gjør at ting sklir litt lettere. Vi har behov for dette nå, behov for at ting skal gå «smooth» uten altfor mye smerte og lidelse. Og vi heier på alle som får dette til!



Personlig opplevde jeg en fantastisk ting i går – jeg var med på bursdag! En venn av meg som hadde gledet seg veldig til å bli 40 år hadde klart å arrangere en bursdagsfeiring. Det vil si han hadde satt pappa på jobben med å arrangere et Zoom møte og invitere alle som skulle være med. Jeg som ikke kjenner ham så godt var litt usikker på hvordan dette skulle bli. Men så logget vi oss på kl 16, og der dukket det opp mennesker fra alle deler av landet og til og med Sverige. Alt i alt var 20 pålogget pluss barn, og alle deltok i feiringen som varte i mer enn 2 timer. Og det var ikke bare min venn som vi feiret uten også hverandre, vi som turte å være med på et litt spesielt opplegg og vi som formidlet sang, musikk og dikt til ære for vår venn.



Vi trenger å feire hverandre, trenger å vise at vi bryr oss. Samfunnsforsker Olav Elgvin skriver i Klassekampen 18. april, «Men tvers igjennom krisen kan det likevel virke som et mer utbredt mønstre at vi tenker på hverandre, ikke bare på oss selv». Det å høre sammen er viktig i alle kriser. Alle sliter med egen hverdag, og vi trenger det lille godordet, den lille påminnelsen om at vi er alrighte mennesker. Vi trenger å feire hverandre for at vi alle gjør det vi kan for å komme over det som akkurat nå oppleves som litt tungt og vanskelig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar